Sörmland på kort
Strängnäs
Strängnäs.
Namnet Strängnäs tros härröra från att man enligt tradition gillrade fångstsnaror på näset, ett flertal andra förslag har dock också lagts fram.
Man har då t.ex. föreslagit att Sträng skall komma från det medeltida ordet stränger - lina, tåg, syftande på fiskegarn.
Näs skall då komma från att Strängnäs är placerat på ett näs i Mälaren.
Ortsnamnet har för övrigt påträffat i ett flertal variationer som t.ex. Strigin vilket för övrigt är det äldsta namnet namn funnit, hittills.
Strängnäs kommun påbörjades 6000 f. Kr i Stenhuggarmon i Åker av alla ställen ock orsaken var den strategiska placeringen i skärningspunkten mellan land - och vattenväg
Biskopssätets och stadsbebyggelsen ursprung förklaras med att Strängnäs är placerat mellan Södermanlands inland och Mälardalen.
Runt domkyrkan har man funnit sju runstenar vilka delvis är inmurade i själva domkyrkan, de flesta är ifrån mitten av 1000 talet. Vid Lunda har man funnit föremål från vikingatiden eventuellt vendeltid, samt glasskärvor från folkvandringstid.
Strängnäs.
Strängnäs omnämns som biskopssäte redan 1120 i Florensdokumentet och domkyrkan påbörjades på 1250 talet, men redan år 1080 for Sankt Eskil från Tuna till Strängnäs för att kristna de asatrogna hedningarna. Hans mottagande blev dock icke så välkomnande ty man stenade honom på offerritplatsen där domkyrkan sedan byggdes och enligt sägnen avled han i närheten av platsen som är uppkallad efter honom, "Sankt Eskils källa".
År 1336 får Strängnäs sina stadsrättigheter, det är i alla fall det år som stadsrättigheterna för Strängnäs är omnämnda, men redan 100 år senare, år 1435 förstördes större delen av staden i en våldsam brand och om inte det var nog eldhärjades staden på nytt 1473 , då endast biskopshuset ensamt stod kvar. 1536 var det dags igen och Gustav Vasa visade sitt medlidande och gav Strängnäs sex års skattefrihet, så att staden skulle kunna återuppbyggas. Kanske hade han att ett gått öga till staden då han den 6:e juni 1523 utnämdes till "knug" vid domkyrkans norra vägg.
Själva kröningen ägde rum den 12:e januari i Uppsala domkyrka.
Vasatiden 15- 1600 talet
Domkyrkans etablering och Strängnäs centrala placering gjorde att staden under medeltiden och 1500 talet var mötesplatsen för herredagar, råds- och kyrkomöten, men när reformationen ifördes med sina indragningar av kyrkans och prästerskapets egendomar krympte staden ned till en byhåla.
Någon skall då har yttrat orden ”Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Tacket för det var kyrkoreduktionen som störtade stadens domkyrka i förfall”.
Räddningen blev Gustavs son, hertig Karl som behövde Strängnäs lärda män i sin kamp mot sin Bror Johan III:s katolska planer. Hertig Karl valde även Strängnäs domkyrka till sin gravplats för sig och sin familj.
Genom han men främst biskop Laurentius Paulinus Gothus kulturfrämjande verksamhet återvann staden så småningom sin ställning som adligt och kulturellt centrum.
Sveriges första tidning premiärtrycktes i Strängnäs 1624 och 1626 grundades här en av Sveriges första gymnasieskolor och vissa byggnader finns än idag intakta bl.a. Hotell Laurentius som var dåtidens elevhem. Kvar finns även byggnaden för fysiska aktiviteter som anses vara Sveriges första sporthall.
I den byggnad som idag kallas Konsistoriehuset skedde dåtidens teoretiska undervisning och även Roggeborgen tjänstgjorde som skolbyggnad till gymnasiet.
Strängnäs
Forts.
Vasa