Sörmland på kort
Domkyrkan
Strängnäs Domkyrka, vy Långberget.
Platsen där den ståtliga domkyrkan idag står var det från början en offerplats där vikingarna offrade kreatur och getter till de gamla hedna gudarna.
En stavkyrka byggdes sedermera ovanpå offerplatsen i början av 1100-talet, troligen med vikingatida bladslingor som ornament.
På 1250 talet påbörjade man bygget med kärnpartiet av dagens domkyrka i tegel, vilken byggdes omkring träkyrkan så att gudstjänst kunde firas under byggnads tiden. Platsen var viktig eftersom det var där som Sankt Eskil stenades år 1080 som ledde till martyrdöden en bit utanför Strängnäs. Sommaren 1291 skulle enligt vissa uppgifter biskop Anund Jonsson invigt delar av kyrkan, vilken brann ned samma dag eller kväll, men man tror i alla fall att biskop Styrbjörn invigde den färdiga tegelkyrkan 1334. Kärnkyrkan, den rektangulära hallkyrkan fick redan 1342 sin första tillbyggnad längst fram vid södra väggmuren och det var ett helgonkor prytt med kalkmålningar. Sedan följde en mängd av tillbyggnader bl.a. högkoret som invigdes midsommarafton 1462 dekorerat med kalkmålningar som troligtvis utförts av någon från Strängnässkolan.
Strängnäs Domkyrka, vy Gyllenhjelmsgatan.
År 1479 tillträdde en politiskt aktiv kyrkoman som också engagerade sig i domkyrkobygget, nämligen biskop Kort Rogge. Han satte igång renovering av delar som skadades i en brand 1473, men lät också höja tornet och täckte hela kyrkan med ett gemensamt tak. Fram till omkring 1500 tillkom bl.a. ytterligare sidokapell och ännu en sakristia i norr, han skänkte även två altarskåp innan han dog 1501.År 1648 Skapades den stora västportalen med pelare och mellan 1740-1742 fick tornet sin nuvarande huv. 1907-1910 utfördes en omfattande restaurering, bänkinredning, lampor på pelarna, korinredning med orgelfasad, allt utfört i jugendstil, tillkom nu. I detta projekt tillämpades de nya antikvariska restaureringsprinciperna, nämligen att varje tids tillägg skulle respekteras, sålunda är domkyrkan i Strängnäs den av Sveriges domkyrkor som bäst bevarat sin medeltida karaktär. För att hedra vår tids martyrer i Kristi världsvida kyrka invigdes annandag jul 1999 Martyrernas Kapell i en av de tidigare sakristiorna som bl.a. innehåller en skulptur från slutet av 1400 talet föreställande Erik den helige utförd av lübeckmästaren Bernt Notke.
Domkyrkobiblioteket
Strängnäs domkyrkobibliotek är ett av Sveriges äldsta alltjämt bevarade och fungerande bibliotek och enligt en bevarad urkund fick Strängnäs dominikankloster 1316 genom ett testamente mottaga en stormansänkas donation av böcker. Biblioteket byggdes därefter medvetet upp av biskoparna Kort Rogge och Johannes Matthiæ. I bibliotekets handskriftssamling finns bl.a. det tal som Kort Rogge höll vid sin doktorspromovering i Perugia 1460. Rogge tog initiativet till tryckningen av Strängnäsmissalet, tryckt av Bartholomeus Ghotan i Stockholm 1487 och det enda fullständigt bevarade exemplaret finns i Strängnäs domkyrkobibliotek.
Under 1600-talet utökades biblioteket genom drottning Kristinas försorg med krigsbyten och under 1700-talet utökades det främst genom gåvor och testamenten från stiftets lärda präster. Biblioteket var under 1800-talet förvarat i den dåvarande gymnasiebyggnadens stora sal och finns numera i det särskilda Bibliotekskoret i domkyrkans nordvästra hörn.
Det finns ungefär 3700 titlar inbundna i 2000 volymer, varav 21 av dem är handskrifter.
Domkyrkan
Forts.
Bilioteket
Sörmland på kort